בעבר ללמוד תואר אקדמי בחוץ לארץ נחשב לפנטזיה שלעולם לא תתגשם וישנן סיבות רבות לכך. למשל, על מנת ללמוד בחו”ל בראש ובראשונה יש לעזוב את כל מה שמכירים, את כל הבסיס ולהשתכן במדינה אחרת. מעשה עזיבה שכזה יהיה קשה לרוב האנשים.
סיבה אחרת היא עלות כלכלית גבוהה. לימודים בחו”ל דורשים השקעה כלכלית בתשלומי שכר לימוד, שכר דירה וכלכלה אישית. כל אלו דורשים היערכות כלכלית מרבית שרוב הסטודנטים אינם יכולים לעמוד בה עצמאית. לבסוף הקושי המאתגר ביותר בלימודים בחוץ לארץ הוא אתגר השפה. הסיבה לכך היא בעובדה שאחת מהדרכים הבלעדיות להסתגל לחברה מסוימת היא באמצעות שליטה בשפה בנוסף לקודים תרבותיים. ללא אמצעים אלו ההשתלבות תהיה קשה במיוחד אם לא בלתי אפשרית.
שליטה בשפה היא הכרחית להשתלבות בחברה, אך נשאלת השאלה אם הכרחית ללמידה באקדמיה? התשובה לשאלה זו היא בהחלט! כדי ללמוד יש להבין ולשלוט בשפה. עובדה זו משמעותית במיוחד ללימודי תואר שני מאחר שהם מתבססים ברובם על קריאה של טקסטים אקדמיים ארוכים וכתיבת עבודות אקדמיות. לכן נשאלת השאלה, כיצד ניתן לקרוא מאמר מבלי לשלוט כלל בשפה בה נכתב?
עד כה צוינו הסיבות שמסבירות מדוע לימודים אקדמיים בחו”ל יכולים להיות מאתגרים למדיי ולעיתים בלתי אפשריים. אולם האם יש יתרונות ללימודים אקדמיים בחו”ל ובפרט לימודים לתואר שני?
יתרונות לימודים אקדמיים בחו”ל ומדוע לקיימם?
ללימודים אקדמיים בחוץ לארץ ובפרט לימודים לתואר שני יתרונות רבים. היתרון המשמעותי ביותר הוא יתרון התעסוקה העתידית. תואר שני והתמחות שנלמדו ונעשו בחו”ל מקנים יתרון תעסוקתי משמעותי, הואיל ותואר אקדמי מחוץ לארץ נחשב ליוקרתי במיוחד. בנוסף ליתרון העבודה, לימודי תואר שני בחו”ל מאפשרים הכשרות, הסמכות והתמקצעויות שאינן קיימות בארץ, בסיטואציה שכזו הפיתרון היחיד הוא לקיים את אותה הכשרה בחו”ל.
יתרון אחר הוא אפשרות להתמקם ולהקים חיים בחברה, תרבות ומדינה אחרת. לעיתים קרובות לאחר שהות במדינה מסוימת בנוסף להתערות בחברה ובתרבות של אותה מדינה, אנשים בוחרים לקיים את חייהם שם. כמו כן, ישנם האנשים שבוחרים להישאר במדינות שלמדו בהן, בגלל הזכויות והתנאים הטובים שלא היו מקבלים במדינת המקור שלהם.
עד כה הוצגו החסרונות והיתרונות של לימודים אקדמיים בחוץ לארץ, אולם עדין לא נענתה השאלה המרכזית, מדוע ללמוד תואר שני בחו”ל? ישנן מגוון רב של תשובות אפשרויות, והאמת היא שלכל סטודנט יש התשובה האישית שלו. אולם על מנת לענות על השאלה יש להתייחס למטרה של הלימודים, וכל סטודנט צריך לשאול את עצמו מה תכלית התואר השני שלו? לשם מה הוא לומד תואר שני?
אם התשובה היא לשם התמקצעות וההצלחה בשוק העבודה, תואר שני בחו”ל הוא אמצעי ישיר להצלחה בשוק העבודה. אם התשובה היא לשם הרחבת אופקים, חוויה של מציאות אחרת וכדומה, אין סיבה מוצדקת ללמוד בחוץ לארץ במיוחד אם ישנן כול כך הרבה אפשרויות בישראל ואף אחת מהן לא פחות טובה.