למה סטודנטים מפחדים ואיך הפחד מתבטא
חלק גדול מהסטודנטים כיום מפחדים מהמטלה האקדמית שנקראת עבודות סמינריון. זהו פחד שברמה ההגיונית לא היה צריך להתרחש. פחד זה לא היה אמור להתקיים כי כל סטודנט בלימודים אקדמיים, לא משנה באיזו פקולטה, עובר הכשרה של כתיבה מדעית. במילים אחרות, סטודנטים לומדים לכתוב עבודות סמינריון החל בתחילת הלימודים.לכן נשאלת השאלה, מדוע הפחד הזה מתקיים?
מקורו של הפחד מכתיבת עבודות סמינריון הוא בשילוב של שני גורמים אפשריים: בורות ותפיסה לא נכונה ביחס לעבודות. הגורם הראשון מציג סיטואציה לפיה חלק מהסטודנטים לא יודעים לכתוב עבודות. זוהי פרקטיקה שאינה מובנת על ידי אותם צעירים לכן לא יודעים להתנהל בה.
יכול להיות המצב שהסטודנטים יודעים לכתוב אולם עדין מונעים מעצמם את הניסיון. נשאלת השאלה,מדוע מונעים מעצמם את ניסיון הכתיבה? התשובה לכך מתקשרת לגורם השני. הגורם השני דן בתפיסה הלא נכונה שיש לסטודנטים ביחס לעבודת סמינריון. תפיסה זו באה לידי ביטוי באמצעות שני אופנים: עבודות אקדמיות לא נחוצות לחיים האמיתיים וחוסר אמונה ביכולת ללמוד לכתוב עבודות. זוהי תפיסה שכיחה למדיי ואיננה נכונה לחלוטין, הסיבה לכך היא בערך המוסף של העבודות אל חייהם של הסטודנטים, הן האישיים וההן המקצועיים.
עבודה אקדמית בין אם היא סיכום מאמר, עבודת סוף קורס, מאמר עמדה או עבודת סמינר מלמדת את הסטודנט יכולות שונות שהן קריטיות לחיי היומיום. כאשר סטודנט ניגש לכתוב עבודה אקדמית הוא לומד להתמודד עם אתגר, עם נושא שאיננו מכיר, עם יכולת מחשבה לעומק ויישום מסקנות. כל אלו טובות במיוחד על מנת להתמודד עם סוגיות ואתגרים בחיים. זאת ועוד, אמונה בנוגע לחוסר יכולת ללמוד לכתוב עבודה אקדמית היא מופרכת. הסיבה לכך היא בעובדה שכל כתיבה באשר היא כתיבה ובפרט כתיבה מדעית היא כתיבה נלמדת. אם אדם מסוגל לחשוב בהיגיון ואין לו בעיות קוגניטיביות, אין שום גורם שימנע ממנו לכתוב כפי שצריך. עם אימון וסובלנות כל אדם יכול לכתוב עבודה אקדמית ואף עבודה טובה.
עד כה הייתה התייחסות למקור הפחד מכתיבת עבודות ובאופן שבו מתבטא, אולם איך ניתן להתמודד עם הפחד הזה? הצעד הראשון שיש לעשות הוא בהידברות. בכל קורס אקדמי בין סמינר הכולל שאלת מחקר או קורסים אחרים יש להיעשות היערכות לפני נתינת המטלה. הכוונה למעין סמינר קצר בו מזכירים את כל הדגשים החשובים שבכתיבה מדעית. בסמינר הקצר הזה נותנים לסטודנטים הנחיות לכתיבה נכונה ולאחר מכאן לכתיבה מדעית נכונה. במסגרת הסמינר גם מציינים את כל מגוון המקורות המדעיים שניתן להשתמש בהם, וגם מלמדים היכן ניתן למצוא אותם, בנוסף לדרכי שימוש. בהכשרה הקצרה הזו נותנים כל מיני טיפים ועצות שיקלו על הכתיבה, תוך התייחסות לכל קושי אפשרי אשר עלול להופיע במהלך הכתיבה. השלב הסופי הוא חיזוק הסטודנטים והגברת מסוגלותם העצמית על מנת שיוכלו להירתם למשימה ולעבור אותה בהצלחה.