תהליך חשוב בכל כתיבת עבודה הוא הכנת וכתיבת הביבליוגרפיה וההפניות. ריכזנו עבורכם טיפים חשובים לכתיבת ביבליוגרפיה ועוד.
כל סטודנט בוודאי יודע, עוד בטרם גיבש את נושא העבודה הסמינריונית שלו, שאחד הדברים המרכזיים והבסיסיים ביותר בכל עבודה הוא הרקע המחקרי. גם כאשר ישנו נושא מסוים שמעניין אתכם ואותו תרצו לחקור, עליכם לבצע סקירה ראשונית של מחקרים קודמים כדי להבין מה כבר ידוע ומה עדיין לא נחקר לעומק. המחקרים הללו יהוו חומר רקע משמעותי בעבודה הסמינריונית ומתוך המגבלות או הקצוות הפתוחים שלהם ניתן יהיה להציע קו מחקר אחר, שונה. בעודכם אוספים מחקרים ומאמרים הרלוונטיים לעבודה שלכם חשוב שתזכרו שעבודות סמינריוניות חייבות להסתיים באופן דומה – פרק הביבליוגרפיה, שבו תופיע רשימה מפורטת ומסודרת של כל המאמרים והמחקרים אשר מוזכרים בעבודה ומהווים בסיס תיאורטי לכתיבתה. לכן, כשאתם יוצרים לעצמכם מאגר של מקורות מידע, וודאו שיש לכם את כל הפרטים הדרושים לכתיבת ביבליוגרפיה מסודרת.
הפניות בגוף העבודה
כתיבת עבודות סמינריוניות כוללת התייחסות רבה למאמרים ולמחקרים, ולכן חשוב לשמור על כללי האזכור וההפניות. ישנן שתי שיטות מרכזיות, ובמקרים רבים ההחלטה באיזו מהן לבחור תלויה במרצה שלכם: האפשרות הראשונה היא להפנות את הקוראים להערות השוליים בתחתית המסמך, כך שיוכלו לדעת מה המקור האקדמי ובאיזה עמוד בדיוק אותר המידע הרלוונטי. האפשרות השנייה היא ציון הפריט הביבליוגרפי בסוגריים, לאחר ההתייחסות למידע שנאסף מאותו פריט. מעבר להבדל במיקום ההפניה, ישנו גם הבדל בין רמת הפירוט הנדרשת בכל שיטה כזו – אזכור בגוף העבודה עצמו (בסוגריים) דורש אך ורק את שמות הכותבים ואת שנת פרסום המחקר. הערת שוליים תכלול גם את שם המאמר או הספר, ואת העמוד ממנו נלקח המידע.
פרק הביבליוגרפיה
לשם ההבהרה ולמען הסר ספק – חייבת להיות הלימה מוחלטת בין המחקרים והמאמרים המוזכרים לאורך העבודה לבין פרק הביבליוגרפיה. עבודות סמינריוניות חייבות להציע לקורא מידע מדויק לגבי הרקע התיאורטי שהיווה בסיס ומשענת לרציונל המחקר, לשאלת המחקר המרכזית שבו ואף במידה מסוימת להשערות ולשיטה. כל מחקר אשר מוזכר בעבודה, אף אם במשפט אחד בלבד, חייב להופיע גם בסיומה, בפרק הביבליוגרפיה. עבודות סמינריוניות שבהן יש חוסר בפרק הביבליוגרפי או שהפריטים אינם מפורטים בהתאם לכללי הכתיבה המקובלים, הן עבודות שהציון שלהן צפוי להיפגע. לכן חשוב לבדוק שוב ושוב כמה פריטים ביבליוגרפיים ציינתם וכמה מאמרים ומחקרים אספתם, כדי שלא יהיה ספק באשר לרמת הדיוק שלכם. הקפידו גם על כללי הכתיבה ועל סדר אלפביתי של הפריטים, למען תוכלו להגיש עבודה מקצועית ואיכותית.
זקוקים למידע נוסף?
צוות המומחים אקדמיים של אתר ויקידמיה כאן לשירותכם.
פנו אלינו בבקשה לקבלת עזרה בכתיבת עבודות אקדמיות בתשלום, כתיבת עבודות סמינריוניות או מטלות אקדמאיות נוספות ונשמח לסייע.